Leffe bruin quiz 2016

Nescio won voor Oude Belgen en Zoobidoobie.
De vragen:

Ronde 1:

1. ACTUA
Deze vraag gaat over het Europees Agentschap voor het Beheer van de Operationele Samenwerking aan de Buitengrenzen van de Lidstaten van de Europese Unie.
Voor één punt: Hoe wordt kortweg dit agentschap genoemd?
Twee punten: Waar is het hoofdkwartier gevestigd?
FRONTEX
WARSCHAU

2. AARDRIJKSKUNDE
Het Strahov-stadion, één van de grootste stadions ter wereld, is zo groot als negen voetbalvelden met plaats voor 220.000 toeschouwers. Het werd gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw en gebruikt voor massale gymnastiekvoorstellingen.
Na de val van het Communisme in 1989 was het Strahov-stadion de plaats waar grote popconcerten werden gehouden.
Het Strahov stadion ligt er nu verlaten bij. Toch is het de moeite waard om de Petrin heuvel te beklimmen en een kijkje door de tralies van de toegangspoorten te nemen. Een voetbalclub heeft er nu zijn opleidingscentrum. Welke Europese hoofdstad zoeken we?
PRAAG

3. GESCHIEDENIS
We zoeken de naam van een middeleeuwse veldslag in 1260, die plaatshad in Palestina op de Vlakte van Galilea, nabij Jenin, tussen de Mamelukken, onder aanvoering van Baibars, en de Mongolen. Door vele historici wordt deze veldslag als één van de meest belangrijke omschreven, omdat hij plaatsvond op het hoogtepunt van de Mongoolse veroveringen, en het de eerste keer was dat de Mongolen werkelijk verslagen werden. Na vorige nederlagen waren de Mongolen altijd teruggekeerd om het verlies te wreken, maar na deze veldslag waren ze daartoe niet meer in staat of bereid en werd de expansiedrang van de Mongolen naar het Westen en Midden-Oosten definitief gestopt.
Over welke slag hebben we het?
DE SLAG BIJ AIN JALUT

4. SPORT
Deze voormalige tennisgod viel na zijn carrière ten prooi aan de boulevardpers. Vandaag is hij coach van Noval Djokovic. In 1985 won hij voor de eerste keer Wimbledon. Wie zoeken we?
BORIS BECKER

5. TV-RADIO
Graag de naam van het programma dat eind jaren ’90 en aan het begin van het nieuwe millennium de “Tien om te zien” van de VRT was. Elke week zond de zender vanuit de Carré in Willebroek een nieuwe aflevering uit van deze muziekshow. Het begon met Johan Verstreken als presentator, maar deze werd al gauw vervangen door een duo. Een gouden duo, zo bleek: Alexandra Potvin kondigde de artiesten voornamelijk aan vanaf de bar op de eerste verdieping, terwijl Jan Bosman de kleedkamer van de artiesten introk om hen het vuur aan de schenen te leggen.
Tussendoor kwamen dan de optredens van de binnen- en buitenlandse artiesten.
Eind mei 2001 werd het programma afgevoerd.
HITKRACHT

6. LITERATUUR
Deze man won in 2014 de gouden boekenuil. Hij kreeg de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen voor het beste Nederlandstalige literaire werk voor zijn roman De Republiek. Graag zijn naam.
JOOST DE VRIES

7. FAUNA-FLORA
De staart van deze roofvogel, ongeveer zo groot als een buizerd,  is lang en diep gevorkt en onderaan elke vleugel zit een grote witte vlek, wat hem tijdens de vlucht onmiskenbaar maakt. Het vrouwtje is een slag groter dan het mannetje. Deze vogels  gaan een paarband voor het leven aan. Ze bouwen meestal boven in een boom een nest van ongeveer een meter in doorsnede.
de Nederlandse naam.
RODE WOUW

 8. VARIA
Deze voormalige topvrouw van Electrabel, verliet het energiebedrijf Electrabel na vierentwintig jaar dienst. Ze staat bekend als een harde en ambitieuze zakenvrouw, maar is op haar vijftigste toe aan een nieuwe uitdaging. Ze begon een Italiaanse zaak in Overijse die de naam Poppeia meekreeg. Graag haar naam.
SOPHIE DUTORDOIR

9. FILM
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een vliegtuig van Air France wordt gekaapt op weg van Frankrijk naar Israël door de PLO. Het toestel, met aan boord ca. 100 joodse passagiers, landt uiteindelijk op de luchthaven van de hoofdstad van Uganda. De Israëliërs zouden niet onderhandelen. Toch ondernemen ze een zeer gewaagde reddingsactie, door met 500 commando’s helemaal naar Uganda te vliegen, en de passagiers te bevrijden, in een van de meest succesvolle militaire operaties ooit.
Regie is van Irvin Kershner
Belangrijkste rollen: Peter Finch, Yaphet Kotto en Charles Bronson
RAID ON ENTEBBE

10 MUZIEK
RICHENEL
DANCE AROUND THE WORLD

Ronde 2

1. ACTUA
Het ministerie van Religieuze Aangelegenheden van het sultanaat laat weten dat het  moslims niet langer toegestaan is Kerstmis te vieren omdat dit hun geloof zou aantasten. Niet-moslims mogen de geboorte van Jezus wél herdenken, maar dan binnenskamers en mits toestemming.
Voor één punt: In welk land gebeurde dit?
Voor twee punten: Van welk land was het protectoraat tot het op 1 januari 1984 onafhankelijkheid verkreeg?
BRUNEI
GROOT-BRITTANNIE

2. AARDRIJKSKUNDE
De stad die we zoeken ligt in het noordoosten van Italië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en telt circa 142.000 inwoners. De stad is cultuurhistorisch van groot belang vanwege de met mozaïeken gedecoreerde vroegchristelijke bouwwerken, die grotendeels dateren uit de tijd dat de stad de hoofdstad was van het Ostrogotische rijk. Deze monumenten zijn opgenomen in de Unesco-Werelderfgoedlijst. Onder keizer Honorius werd deze stad de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Na de verovering van Italië door Theodorik de Grote in 493 werd het als zetel van diens Ostrogotische rijk opnieuw hoofdstad. Theodorik liet er diverse gebouwen neerzetten.
Welke Italiaanse stad zoeken we?
RAVENNA

3. GESCHIEDENIS
Welk jaar zoeken we:
-Ban Ki-Moon volgt Kofi Annan op als secretaris-generaal van de VN.
-Op 1 januari van dit jaar treden  Bulgarije en Roemenië toe tot de Europese Unie, en Slovenië voert de Euro in;
-Op 10 mei van dit jaar zijn er in België federale verkiezingen
-Alberto Contador wint de ronde van Frankrijk
Welk jaar zoeken we?
2007

4. SPORT
Graag de naam van deze volleybalspeler van Asse-Lennik.
Naam en voornaam!
SEPPE BAETENS

5. TV-RADIO
Deze grote figuur uit de Belgische sportjournalistiek overleed in 2007.
Hij begon zijn journalistieke carrière al schrijvend bij het dagblad Les Sports, later La Cité. Daarna nam hij deel aan de geboorte van de televisie met zijn overstap naar de sportredactie van de RTBF. Hij bleef de Franstalige openbare omroep trouw tot aan zijn pensioen. Zijn opvolger bij de RTBF werd Rodrigo Beenkens. Graag zijn naam.
THEO MATHY

6. LITERATUUR
Wij zoeken een Nigeriaanse schrijver, dichter en toneelschrijver. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste toneelschrijver van Afrika, en verkreeg als eerste Afrikaan ooit in 1986 de Nobelprijs voor de Literatuur. Bekende werken van hem zijn “De Vertolkers” en “Jeugd in Aké”. Wie zoeken wij?
WOLE SOYINKA

7. CULTUUR
Het Mechels Miniatuur Teater was een Vlaams theatergezelschap dat in Mechelen werd opgericht in 1956. Het was een kleinschalige groep die in de jaren ’70 vernieuwend theaterwerk bracht. Tot eind jaren ’90 bleef het ook een alternatief theater, zowel door zijn gedurfde producties als door zijn alternatieve werkvormen en thema’s. Na 145 voorstellingen in het laatste seizoen (2000–2001) ging het gezelschap op in het nieuwe Mechelse theaterproject. Graag de naam van de opvolger van het MMT.
‘t ARSENAAL

8. VARIA
De twintigste editie van dit Gentse festival was ook de allerlaatste. ’t Is een flinke trip geweest! Langs de Red Tape Building, de Vismijn, de bowling, het ICC, de Eskimofabriek  en natuurlijk langs de verschillende zalen van Kunstencentrum Vooruit. Graag de naam van dit indoorfestival met een capaciteit van ongeveer 1000 personen per nacht.
10 DAYS OFF

9. VARIA
Welke acteur is dit?
EDDY VEREYCKEN

10 MUZIEK
Naam van de zanger
DEAN MARTIN


Ronde 3

1. ACTUA
Music For Life bracht dit jaar meer dan vijf miljoen euro bij elkaar. Ook in Nederland werd er geld ingezameld via het glazen huis.
Voor één punt: Welke radiozender organiseert het glazen huis?
Twee punten: De naam van de actie?
(NPO) 3FM
(3FM) SERIOUS REQUEST

2. AARDRIJKSKUNDE
Een korte vraag, wat is de hoofdstad van Gabon?
LIBREVILLE

3. GESCHIEDENIS
Deze rechterhand van bondskanselier Willy Brandt was een belangrijk architect van de ‘Ostpolitik’, de West-Duitse toenadering tot Oost-Duitsland en de rest van de Sovjet-Unie. Hij keerde zich, samen met Brandt, in de jaren zeventig af van het Hallsteindoctrine van de vorige kanselier Konrad Adenauer, dat inhield dat er geen betrekkingen werden onderhouden met landen die de DDR erkenden. ‘Verandering door toenadering’ werd hun leuze. Graag zijn naam.
EGON BAHR

4. SPORT
Deze voormalige Belgische wielerploeg was enkel in 1983 actief.
Deze ploeg, met als belangrijkste sponsor een meubelfabrikant uit Oostrozebeke, was de opvolger van de wielerploeg Daf Trucks die een jaar eerder de boeken al dicht deed. Ongeveer de helft van de renners waaronder Dirk Demol, Hennie Kuiper, Adrie van der Poel en zelfs de ploegleiders gingen naar de nieuwe Belgische formatie. De amper 21-jarige Eric Vanderaerden begon hier zijn succesvolle carrière. Sportdirecteur was José De Cauwer. We vragen de naam van de wielerploeg.
JACKIE AERNOUDT

5. TV-RADIO
Een serie van de maker van Criminal Minds, waarin een speciale eenheid van de politie misdadigers opspoort die zich over de Europese landsgrenzen begeven.
De internationale misdaadserie werd bedacht door Edward Allen Bernero, De hoofdrollen zijn onder meer voor William Fichtner, Marc Lavoine en veteraan Donald Sutherland. Graag de naam.
CROSSING LINES

6. LITERATUUR
Er zijn van die boeken die echte wereldklassiekers zijn, die iedereen kent. “Robinson Crusoe” bijv., van Daniel Defoe, “Don Quichot” van Cervantes, “Moby Dick” van Melville.  In 1726 verscheen een boek dat ook zeker in dit rijtje thuishoort: “Gulliver’s Travels”, over de belevenissen van Gulliver bij de Lilliputters en bij de reuzen. Wie was de auteur van deze satire, die een aanklacht vormde tegen de politieke en sociale wantoestanden uit die tijd?
JONATHAN SWIFT

7. FAUNA-FLORA foto oké
Deze grote dagvlinder is een trekvlinder die elk jaar vanuit Frankrijk en Spanje onze streken bereikt. Met 18.790 getelde exemplaren staat deze vlinder op nummer één bij de vlindertelling door Natuurpunt. Ook in Nederland stond hij bovenaan. Graag de naam.
ATALANTA

8. VARIA
Het eerste wetenschappelijke avonturenpark in België ligt op de uitgestrekte site van de voormalige steenkoolmijn van Crachet. Het domein bestaat uit interactieve  tentoonstellingen en een park met observatoria, waar al spelende kan geleerd worden hoe wetenschap en technologie de wereld laten draaien. Het geheel werd gerenoveerd door de wereldvermaarde Franse architect Jean Nouvel, die zich inspireerde op de werking van de mijn om de site weer haar oorspronkelijke dimensie te geven. Graag de naam.
PASS

9. POLITIEK

Dit kamerlid en coming lady van de N-VA werd geboren in Genk in een Turks-Koerdisch gezin. In 2004 gaat ze aan de slag aan de Antwerpse balie in een internationaal advocatenkantoor, met als specialisatie arbeidsrecht. Graag haar naam
ZUHAL DEMIR

10 NAAM VAN DE GROEP
THE MAVERICKS

Ronde 4

1. ACTUA
De zanger van de popband The Easybeats, Stevie Wright, is op 68-jarige leeftijd overleden. Hij werd beschouwd als de eerste internationale popster van zijn land. Hij brak op zijn 16e door met zijn groep wat zowat het antwoord op The Beatles was. In 1966 boekte de groep wereldwijd succes met het nummer dat jullie moeten geven als antwoord op de vraag voor één punt.
Twee punten: Uit welk land kwamen ze?
FRIDAY ON MY MIND
AUSTRALIE
1

2. AARDRIJKSKUNDE
Deze tweeduizend jaar oude stad aan de Bodensee, met de Martinstoren als symbool van de middeleeuwse stadskern, is een echte trekpleister voor moderne architectuurliefhebbers geworden.
Gelegen aan het op drie na grootste meer van Europa biedt de stad een veelzijdig sportief en cultureel programma. Het culturele hoogtepunt zijn de jaarlijks terugkerende Festspiele; een wereldberoemd muziekevenement waarbij eersteklas opera’s zoals TOSCA en AIDA worden opgevoerd op een bijzondere bühne in het meer.Graag de naam van hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg
BREGENZ

3. GESCHIEDENIS
In 1940, werd bij de inval van Nazi-Duitsland in Polen, in een Russisch dorpje, op 20 km van Smolensk, ongeveer 22.000 Poolse officieren, geestelijken en intellectuelen door de Russische geheime dienst afgemaakt. De Sovjet-Unie, en nadien de Russische Federatie hebben steeds de verantwoordelijkheid voor deze massamoord ontkent en de schuld bij Nazi-Duitsland gelegd.
Wat is de naam van het dorpje waar deze massamoord heeft plaatsgevonden?
KATYN

4. SPORT
Even terug naar de WK-finale voetbal van 2010. De Nederlander Nigel de Jong raakt met een karatetrap de Spanjaard Xabi Alonso en ontsnapt met geel. De scheidsrechter heeft nu bekend dat hij daarmee fout zat. Zelf wist hij het al tijdens de rust door een grappige sms. Zijn naam graag.
HOWARD WEBB

5. TV-RADIO
Deze man begint in 1981 zijn televisiecarrière als spelleider van Cijfers en letters. Hij doet dit spel twee seizoenen. Hij wordt pas een bekende Nederlander door zijn medewerking als presentator van het Jeugdjournaal. Vervolgens presenteert hij verschillende programma’s zoals Superfan (1986 t/m 1988) en Wereldwijs (1988 – 1990). Vanaf 1989 wordt hij de spelleider van de quiz Lingo. Graag zijn naam.
ROBERT TEN BRINK

6. KEUKEN
We zoeken de naam van een snijtechniek die vooral wordt gebruikt voor bladgroenten, kruiden en zachtere groenten (zoals komkommer, champignon, courgette en augurk). De techniek kenmerkt zich doordat bij het snijden het mes geheel los komt van de snijplank. Het is daarmee een vorm van hakken en gebeurt altijd op hoge snelheid. De techniek vraagt veel oefening en een vlijmscherp mes.
CISELEREN

7. POLITIEK
Graag de naam van dit Europees Parlementslid en Schepen van de Stad Sint-Truiden
HILDE VAUTMANS

8. VARIA
Van welke bank is dit het logo?
RECORD BANK

9. VARIA
De 79ste boekenbeurs was de laatste voor deze uitgever, bekend van zijn succesvolle kookboeken van Jeroen Meus, maar ook van een schandaalboek over Johan Vande Lanotte. Graag zijn naam.
ANDRE VAN HALEWYCK

Ronde 5

1. ACTUA
Een actuavraag over sport. Op 20 januari ll kon Maaseik in de champions league volleybal geen setje kunnen pakken op het terrein van een Franse ploeg die sinds kort getraind wordt door een Belgische coach. Sinds hij het heft in handen heeft genomen onderging de Franse club een ware metamorfose.
Voor één punt: de naam van de coach
Voor twee punten:de naam van die club graag.
VITAL HEYNEN
TOURS

2. AARDRIJKSKUNDE
Het eiland dat we zoeken is na Malta het grootste eiland van de Maltese republiek. Het ligt op vijf kilometer ten noordwesten van Malta en is ongeveer 67 vierkante kilometer groot. De hoofdstad is Victoria. Met 31.446 inwoners, veel minder dicht bevolkt dan Malta en wordt daardoor al veel rustiger ervaren dan het moedereiland.
GOZO

3. GESCHIEDENIS
Tijdens WO II voerden de geheime diensten van de Asmogendheden een waar schrikbewind. In Duitsland had men de GESTAPO. Welke binnenlandse geheime inlichtingendienst, oorspronkelijk bekend als de Japanse gendarmerie,  stond bekend om zijn hardvochtig beleid in WOII in JAPAN?
KEMPEITAI

4. SPORT
De Belgische U17 heeft op het WK voetbal in Chili de bronzen medaille veroverd dankzij een 3-2 zege tegen Mexico in de kleine finale. De bondscoach was enorm ontgoocheld dat zijn jonge Rode Duivels zich niet konden plaatsen voor de finale, maar is trots op de prestatie van België. Deze derde plaats is een unieke en fantastische prestatie waar we trots op moeten zijn”. Hoe heet deze man?
BOB BROWAEYS

5. TV-RADIO
De naam van het radioprogramma dat wij vragen is na het journaal het oudste programma van de VRT-radio. De eerste uitzending vond plaats in 1946, toen de VRT nog het Nationaal Instituut van de Radio (NIR) heette. In 2000 besloot Radio 1 dit monument op zondagmiddag niet meer uit te zenden. Presentator Geert Segers en samensteller Frans Van den Broeck konden de beslissing heel moeilijk aanvaarden. Graag de naam.
OPERA EN BELCANTO

6. KUNST
Deze Belgische conceptuele kunstenaar is vooral bekend van zijn project Cosmopolitan Chicken Project. Sinds eind de jaren 90 kruist hij kippenrassen om zo een kosmopolistische kip te kweken. Via het Cosmopolitan Chicken Project stelt hij al bijna twee decennia lang verschijnselen aan de orde als nationalisme, multiculturalisme, bioculturele diversiteit, identiteit, fertiliteit en immuniteit.
De kunstenaar wordt sterk geassocieerd met de kip, maar het gaat hem eerder om de eeuwenlange symbiotische relatie tussen mens en kip. Graag zijn naam.
KOEN VANMECHELEN

7. KEUKEN
Sauterne wijn ( heel zoete wijn ) wordt gemaakt van druiven die beschimmeld zijn , hoe noemt men deze ( edele rotting ) in het Frans …….
POURRITURE NOBLE

8. VARIA
Hoe heet één van de duurste koffies ter wereld die wordt gemaakt van een de uitwerpselen van de civet kat? De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces.
KOPI LOEWAK  OF CIVETKOFFIE

9. FILM
Een film over jongdementie. Julianne Moore speelt een professor Taalkunde die op haar vijftigste de ziekte van Alzheimer krijgt. Ze won een oscar voor haar vertolking. De naam van de film graag.
STILL ALICE


10. MUZIEK
RIGHT SAID FRED


Ronde 6

1. ACTUA
Het stadsfestival Marktrock heeft een derde locatie gevonden, het zal deze zomer ook plaatsvinden in Vilvoorde. Het muziekfestival moest op zoek naar een nieuw onderkomen na de beslissing van het Leuvense stadsbestuur om Marktrock niet langer in Leuven te organiseren. Eerder werden ook al Aalst en Bilzen als nieuwe locaties aangekondigd. Onze vraag: Wat is de naam van de firma die marktrock organiseert?
LIVE ENTERTAINMENT

2. AARDRIJKSKUNDE
We zoeken een rivier die in de Middeleeuwen nog aanzienlijk langer was. Ze ontsprong in Sint-Joris nabij Beernem en stroomde dan oostwaarts tot Vinderhoute. Daar vloeide ze samen met de Poekebeek (komende van Tielt). Vanaf daar liep deze rivier noordoostwaarts richting Wondelgem/Evergem en Langerbrugge tot Mendonk. Daar stroomde ze in oostelijke richting verder. Vandaag beschouwt men deze rivier veelal als een samenvloeiing van de Zuidlede en de Moervaart.
DURME

3. GESCHIEDENIS
Het is bijna twintig jaar geleden dat de zaak Dutroux aan het licht kwam. In december 1995 werd, na tips van getuigen en de moeder van Dutroux, een huiszoeking verricht door de Rijkswacht in het huis van Dutroux te Marcinelle.De aanwezige opperwachtmeester van de rijkswacht hoorde tijdens deze huiszoekingen kinderstemmen, maar dacht dat deze van buiten kwamen. De gevolgen waren groot: de meisjes Julie en Melissa, die toen nog in leven waren, hadden kunnen gered worden.
Deze rijkswachter stierf, geplaagd door depressies, op 20 januari 2009.Wat was de naam van de rijkswachter die de eerste (mislukte) huiszoeking in 1995 verrichtte bij Dutroux?
Rene MICHAUX

4. FAUNA-FLORA
Het dier woont op de hoogvlakten van Bolivia, Chili en vooral Peru, het liefste op een hoogte tussen 4400 en 5300 meter boven zeeniveau. Het schattige beestje wordt vooral gehouden voor de wol. Het dier wordt ook ingezet tegen vossen, omdat het niet wegrent, maar in de aanval gaat om de groep te beschermen. Welk dier is dit?
ALPACA

5. TV-RADIO
Deze Amerikaanse komische televisieserie uit 2009 van ABC,  werd bekroond met een Emmy en Golden Globe. Het programma houdt het midden tussen een sitcom en een mockumentary en gaat over drie gezinnen die samen één grote familie vormen.
MODERN FAMILY

6. LITERATUUR
We zoeken een boek van Bavo Claes dat vorig jaar verscheen. Op de achterflap lezen we o.m. :dit boek schetst het leven van een handjevol mensen die vijftig worden. Dat mag dan een rond getal zijn, voor hen lijken de dingen meer en meer vierkant te draaien. Over de aantrekkelijkheid van vrouwenlijven. Over de verwoesting van vrouwenlevens. En over de vraag hoe alles zo uit de hand heeft kunnen lopen. Wat is de titel?
VIJFTIG

7. KEUKEN
Hoe noemt het Frans nagerecht met de ingrediënten : camembert,roquefort, boerenboter, bieslook, peterselie, knoflook, peper , zout , cognac en room?
SAVOYARD

8. VARIA
De meeste trappistenbieren ontlenen hun naam aan de stad of gemeente waar ze gebrouwen worden. We denken bv. Aan Westvleteren, Rochefort, Chimay en ga zo maar verder. Weet u in welke Nederlandse gemeente de La Trappe wordt gebrouwen?
KONINGSHOEVEN

9. THEATER
Bijna 20 jaar draait deze man mee als acteur in films en televisieseries.
Maar ook met zijn muzikale alter ego Kreng maakt hij brokken. Niet als acteur, maar als componist voor theater en film. Kreng is al twaalf jaar huiscomponist bij theatergezelschap Abattoir Fermé. Inmiddels heeft de Mechelaar er zelfs twee Amerikaanse langspeelfilms opzitten, Cooties met acteur Elijah Wood en Camino met actrice Zoë Bell.
Zijn naam graag.
PEPIJN CAUDRON

10 MUZIEK naam groep
MEZZOFORTE

Ronde 7

1.ACTUA
De eerste voorverkiezingen in de Verenigde Staten zijn veel spannender geworden dan verwacht. Bij de Republikeinen haalde Ted Cruz het vrij gemakkelijk van Donald Trump. Maar bij de Democraten werd het een nek-aan-nekrace die topfavoriete Hillary Clinton maar héél nipt won van uitdager Bernie Sanders, de morele overwinnaar. In welke staat met 99 counties starten traditioneel de eerste voorverkiezingen?
IOWA

2. AARDRIJKSKUNDE
Wij vragen de naam van een deelgemeente van Tervuren en een stad in Duitsland die dezelfde naam dragen. De Duitse stad ligt op het punt waar de Ruhr en de Rijn samenvloeien.
DUISBURG

3. GESCHIEDENIS.
We zoeken de naam van een bekend gebouw in Poperinge. Dit 18de eeuwse woonhuis was lange tijd in het bezit van de Poperingse familie Coevoet. Op 11 december 1915, midden in de Eerste Wereldoorlog, kreeg het huis een andere functie. Twee Britse legeraalmoezeniers openden er een ontspanningsoord voor Engelse soldaten.  Het gebouw ontleent zijn naam aan een gesneuvelde officier die zoon was van de Anglicaanse bisschop van Winchester. Dit etablissement stond open voor alle Britse militairen, zonder onderscheid van rang of stand en bood tussen 1915 en 1918 aan meer dan een half miljoen mannen onderdak. Door de Duitse opmars, moest het huis in het voorjaar van 1918 zijn deuren sluiten. Graag de naam van dit gebouw, dat nu dienst doet als museum. 
TALBOT HOUSE

4. SPORT
Deze Raheleh Asemani hoopt dat ze voor België naar de Olympische Spelen mag. Haar naturalisatieproces is nog niet afgerond, maar volgens het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) ziet het er tot nu toe goed uit.
Twee weken geleden kwalificeerde Asemani zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro later dit jaar. Maar onder welke vlag ze zal kampen, is nog niet duidelijk. Asemani is immers een erkend politiek vluchtelinge uit Iran.
Als de naturalisatie wordt afgerond, heeft ons land er alvast een medaillekandidaat bij. Bovendien krijgt Asemani de kans om zich tot de Spelen voltijds met haar sport bezig te houden. Onze vraag: Welke sport?
TAEKWONDO

5. TV-RADIO
Een documentaire om naar uit te kijken. Vier zendt dit voorjaar een programma waarin Martin Heylen met 6 BV’s de route aflegt die vluchtelingen nemen om Europa te bereiken. De BV’s, die een uitgesproken mening hebben over de vluchtelingenproblematiek, hebben 20 dagen in de voetsporen van vluchtelingen geleefd.
Zuhal Demir, Bert Gabriëls en Veroniek Dewinter (dochter van politicus Filip Dewinter) zijn in Erbil, Irak, gestart. Jean-Marie Dedecker, Margriet Hermans en Ish Aït Hamou in Mogadishu, Somalië. Graag de naam.
TERUG NAAR EIGEN LAND

6. KUNST
Onderzoekers hebben een nieuw schilderij ontdekt van een Nederlandse schilder. Het gaat om het doek “De verzoeking van de heilige Antonius” dat in het bezit is van het Nelson-Atkins Museum of Art in de Amerikaanse stad Kansas City. Het werk stond al jarenlang in het depot van het museum. Hoe heet deze Nederlandse schilder?
JEROEN BOSCH

7. LITERATUUR
Wij zoeken een Amerikaanse schrijfster, maar niet de eerste de beste. Zij werd geboren in 1892 in Hillsboro, West-Virginia, maar verhuisde met haar ouders naar China toen ze drie maanden oud was. Tien jaar later keerde het gezin terug naar de USA, maar later trok ze opnieuw naar China. Haar boeken spelen zich dan ook vooral in China af. Ze debuteerde in 1930 met East Wind, West Wind. Haar beroemdste roman The Good Earth, verscheen een jaar later. Zij won in 1938 als eerste Amerikaanse vrouw de Nobelprijs voor literatuur. Wie zoeken we?
PEARL S. BUCK

8. VARIA
Een Indiase autoconstructeur denkt aan een naamsverandering voor het allernieuwste model dat hij op de Indiase markt wil lanceren. De nieuwe auto is “Zica” gedoopt, en dat klinkt nogal ongelukkig nu het zikavirus lelijk huishoudt in Latijns-Amerika. De constructeur lanceerde al een promofilmpje met voetbalvedette Lionel Messi. Welke Indiase autoconstructeur vragen we?
TATA MOTORS

9. WETENSCHAP
We zoeken de benaming van het punt in de baan van een planeet of ander object dat in een baan om de zon draait, dat het dichtst bij de zon gelegen is. Voor de Aarde valt dit doorgaans tussen 2 en 5 januari, de meest recente maal op 2 januari jl.
PERIHELIUM

10 MUZIEK
THE POP GUN

Ronde 9

1. ACTUA
Vorige week kreeg Felix van Groeningen de prijs voor de Beste Regie in de categorie World Cinema Dramatic Competition op het Sundance filmfestival, in de Amerikaanse staat Utah. Hij won de onderscheiding met zijn nieuwe speelfilm “Belgica”, die de opener was van het prestigieuze filmfestival en er ook zijn wereldpremière beleefde. Dit festival werd dertig jaar geleden voor de eerste keer georganiseerd. Wij vragen jullie door wie?
ROBERT REDFORD

2. AARDRIJKSKUNDE
Sinds het ontstaan van onze leffe-bruin-quiz hebben we al ploegen uit verschillende hoeken van Vlaanderen mogen ontvangen. Wij denken aan Oudenaarde,…, maar ook aan Dworp. Kent u de franstalige benaming? (Quizploegen vernoemen).
TOURNEPPE

3. GESCHIEDENIS
Spanje heeft lange tijd een dictoriaal regime gekend onder Franco. De overgang naar de democratie verliep niet zonder hindernissen.
Zo bestormde op 23 februari1981 een Spaanse luitenant-kolonel met 200 Guardia Civil officieren het Spaanse Congres voor het oog van de camera’s. Op dat moment stond dit parlement op het punt om Leopoldo Calvo-Sotelo tot minister-president te benoemen. Intussen hadden andere militaire leiders de noodtoestand uitgeroepen. Koning Juan Carlos zocht voldoende militaire steun om de coupplegers te kunnen bestrijden. De volgende middag hield hij, met een parachutistenregiment achter de hand, een televisietoespraak waarin hij de staatsgreep veroordeelde en zei dat het democratisch proces voortgezet diende te worden. De coupplegers gaven zich over en werden gearresteerd. De Spaanse luitenant-kolonel, die de leider was van deze coupplegers, werd tot 40 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Wie is deze luitenant-kolonel?
Antonio TEJERO (Molina)

4. SPORT
Deze veldrijder reed bij de ploeg Reigerlo Beernem en werd vijf keer wereldkampioen en acht keer Belgisch kampioen bij de amateurs. Op zijn 35ste werd hij noodgedwongen prof omdat een toenmalig reglement van de wielerbond in die tijd verplichtte om op die leeftijd te kiezen voor de profs of de veteranen. Ook op latere leeftijd behaalde hij nog behoorlijke resultaten. Bij de profs werd hij nog vijfmaal tweede op het Belgisch kampioenschap na Roland Liboton. Hij reed tot zijn 42ste en won meer dan 200 cyclocrossen.
BERT VERMEIRE

5. TV-RADIO
Meer dan vier op de tien van de 200 best verkochte albums in Vlaanderen was in 2015 van Belgische makelij. Bijna een kwart was Nederlandstalig. Dat heeft de Belgian Entertainment Association (BEA) berekend. Ook in de verkoop van singles nemen de Belgische artiesten opnieuw een belangrijkere plaats in. Succesvolle muziekprogramma’s op televisie spelen hierin een grote rol.
Weten jullie de naam van de officiële hitlijst van verkochte albums en singles in Vlaanderen?
ULTRATOP 200

6. WETENSCHAP
We zoeken de grondlegger van de ruimtevaart in de Verenigde Staten. Deskundigen beweren dat het zijn verdienste was dat de Amerikanen in 1969 op de maan stonden. Hij werd geboren in Duitsland en is omstreden omdat hij meewerkte aan het raketprogramma van Nazi-Duitsland. Wat is zijn naam?
WERNHER VON BRAUN

7. THEATER
Antonin Artaud, geboren in Marseille op 4 september 1896 en overleden in 1948, was een Frans avant-gardistisch toneelschrijver- en criticus. Hij is vooral belangrijk als theoreticus van het vernieuwend theater. Artaud wilde terug naar het mysteriespel om zodoende de oerangsten en oerdriften van de mens zichtbaar te maken. In 1932 richtte hij zijn eigen theater op, waarbij hij door middel van fysieke trainingen zijn acteur tot op de grens van de uitputting liet gaan. Met welke term, in het Nederlands of het Frans, wordt de door Artoud bedachte theatervorm aangeduid?
THEATER VAN DE WREEDHEID of THEATRE DE LA CRUAUTE

8. VARIA
Deze man ging op zaterdag 15 augustus 2015 aan de slag als nieuwe woordvoerder en communicatieverantwoordelijke van het Verkeerscentrum van de Vlaamse overheid. Hij volgt daar Hajo Beeckman op die het Verkeerscentrum verlaat. Graag zijn naam.
PETER BRUYNINCKX9. FILM
‘Wat mannen willen’ wordt omschreven als een fijne feelgoodfilm voor de kerstperiode en heeft een topcast met onder meer Nathalie Meskens, Adriaan Van den Hoof, Tom Audenaert, Gene Bervoets, Louis Talpe, Ben Segers, Jonas Van Geel en Evelien Bosmans. De film toont het moeilijke pad der liefde van zes mannen die verloren lopen in een wereld waarin man zijn niet meer zo eenvoudig is en vrouwen het onmogelijke lijken te verwachten. Voor wie betekent deze film zijn debuut als regisseur?
FILIP PEETERS

10 MUZIEK
– Naam groep MARBLE SOUNDS

Ronde 10

1. ACTUA
Minister van justitie Koen Geens reageerde in de ochtend vorige week op radio 1 bijzonder scherp op de uitspraak van de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Politicus Christian Van Eyken moest worden vrijgelaten omdat het aanhoudingsbevel tegen hem niet ondertekend was door de onderzoeksrechter. Daarop leverde de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg, forse kritiek. Graag zijn naam.
LUC HENNART

2. AARDRIJKSKUNDE
De gemeente die we zoeken ligt vlakbij de Franse grens. Op de trein van Brussel naar Parijs gebeurde daar vroeger de grenscontrole, maar in Vlaanderen kreeg de gemeente vooral naambekendheid via de duivensport. Elke zondag tijdens het seizoen is dit één van de plaatsen waar de duiven worden gelost. Wat is de naam van die gemeente? De begeleiders wachten op uw antwoord.
QUIEVRAIN

3. GESCHIEDENIS
Na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 2004 in Oekraïne ontstonden spontaan een aaneenschakeling van protesten, demonstraties, stakingen en bezettingen. De belangrijkste kandidaat van de oppositie, Viktor Joesjtsjenko, moest in die tweede ronde met klein verschil het onderspit delven tegen Viktor Janoekovytsj.  Hoe noemen we deze revolutie, die soms ook de Kastanjerevolutie wordt genoemd?
ORANJEREVOLUTIE

4. SPORT
Deze man heeft in Praag zijn eerste manche op de European Tour gewonnen. De 23-jarige wil de Belgische golfliefhebbers nog heel wat mooie momenten bezorgen. “Ook in Rio.”
THOMAS PIETERS

5. TV-RADIO
De comedyreeks over vier wetenschappers en hun knappe buurvrouw Penny is een wereldwijd kijkcijfersucces. In het negende seizoen van de CBS-serie maken alle hoofdpersonages belangrijke mijlpalen mee, in hun relatie en daarbuiten. Dat zet de makers aan het denken over de toekomst van de reeks.
Misschien stopt het na tien seizoenen, vertelt showrunner Steve Molaro aan The Hollywood Reporter. Bij ons loopt het programma op 2B. Graag de naam.
THE BIG BANG THEORY

6. VARIA
Voor de aandrijving van voertuigen zijn door de jaren heen enorm veel verschillende motortypes gebruikt. Momenteel winnen elektromotoren aan populariteit, maar het grootste deel van onze vervoermiddelen wordt nog steeds aangedreven door een verbrandingsmotor. Motoren met de cilinders in 1 lijn of in V-vorm zijn de meest voorkomende. Wij zoeken echter een motortype met de cilinders recht tegenover elkaar geplaatst. Het is een veelgebruikte motor voor zowel auto’s, motto’s of vliegtuigen. De bekendste auto met dit type motor is waarschijnlijk de Volkswagen kever. Weet u over welke motor wij het hebben?
BOXERMOTOR of FLAT4

7. LITERATUUR
Kris Van Steenberge schreef een steengoede debuutroman, waarvoor hij de Bronzen Uil kreeg. De roman heeft de Eerste Wereldoorlog als achtergrond. Elisabeth, dochter van de smid, treedt in het huwelijk met de jonge arts Guillaume Duponselle. Het zal geen gelukkig huwelijk worden. Als Elisabeth bevalt van een tweeling, blijkt de eerstgeborene een prachtige zoon, Valentijn. Het tweede kind is zo mismaakt dat zijn vader weigert hem een naam te geven, maar toch blijft Naamloos in leven. De roman vertelt een broeierig verhaal met veel dorpsgefluister, waar voor iedereen de toekomst anders uitdraait dan verwacht. Wat is de naam van de roman?
WOESTEN

8. VARIA
Paniek bij brouwerij Inbev omdat het biermerk van Aldi nogal sterk lijkt op dat van Jupiler. Graag de naam.
BUVAL

9. FILM
Deze regisseur wordt algemeen aanzien als één van de laatste grote meesters van de Italiaanse cinema. “Una giornata particolare” uit 1977 is één van zijn bekendste films. Tijdens zijn carrière werkte hij samen met grote namen van de Italiaanse cinema als Marcello Mastroianni, Vittorio Gassman, Nino Manfredi en Sophia Loren. Hij start zijn carrière in de jaren 50 als scenarioschrijver voor films. In 1964 gaat hij achter de camera staan. Zijn eerste film is “Se permettete parliamo di donne” (Let’s talk about women) met Vittorio Gassman. Een van zijn belangrijkste films volgt tien jaar later “C’eravamo tanto amati” (We all loved each other so much), met Manfredi, Gassman en Stefano Satta Flores die alledrie verliefd zijn op Stefania Sandrelli. In 1976 won hij de regieprijs op het Filmfestival van Cannes voor “Brutti, sporchi e cattivi”. Hoe heet deze man die vorige maand overleed?
ETTORE SCOLA

10 MUZIEK
HERMAN’S HERMITS – No milk today

Scorebord
 

���)%d bloggers liken dit: